Mifi router 4G of 5G?

Mifi router 4G of 5G?

De vraag voor je aanstaande vakantie dit jaar:  kies je een 4G of 5G MiFi-router. Beide technologieën hebben hun eigen voordelen en nadelen. 4G is betaalbaar en heeft superdekking, 5G is duur en retesnel. Maar lang niet overal. Deze vragen helpen je op weg naar de Beste MiFi Router voor jou!

Wat is dan het verschil tussen 4G en 5G?

Niet alleen de frequenties verschillen, maar ook de datapakketten die via die frequenties worden verzonden. 5G heeft daarom meer zendmasten nodig, terwijl je een 5G MiFi router vaak kiest om ook op locatie snel internet te hebben.

4G (LTE) Frequenties

5G Frequenties

 • 700 MHz (Band 28) - Lage frequentie, lange afstand, goede penetratie
 • 800 MHz (Band 20) - Lage frequentie, lange afstand, goede penetratie
 • 850 MHz (Band 5) - Lage frequentie, lange afstand, goede penetratie
 • 900 MHz (Band 8) - Lage frequentie, lange afstand, goede penetratie
 • 1800 MHz (Band 3) - Middelhoge frequentie, gebalanceerde afstand en capaciteit
 • 2100 MHz (Band 1) - Middelhoge frequentie, gebalanceerde afstand en capaciteit
 • 2600 MHz (Band 7) - Hoge frequentie, korte afstand, hoge capaciteit
 • 600 MHz (n71) - Lage frequentie, lange afstand, goede penetratie
 • 700 MHz (n28) - Lage frequentie, lange afstand, goede penetratie
 • 800 MHz (n20) - Lage frequentie, lange afstand, goede penetratie
 • 900 MHz (n8) - Lage frequentie, lange afstand, goede penetratie
 • 1800 MHz (n3) - Middelhoge frequentie, gebalanceerde afstand en capaciteit
 • 2100 MHz (n1) - Middelhoge frequentie, gebalanceerde afstand en capaciteit
 • 2600 MHz (n7) - Hoge frequentie, korte afstand, hoge capaciteit
 • 3500 MHz (n78) - Hoge frequentie, korte afstand, zeer hoge capaciteit
 • 3700 MHz (n77) - Hoge frequentie, korte afstand, zeer hoge capaciteit
 • 26 GHz (n258) - Zeer hoge frequentie, zeer korte afstand, ultrahoge capaciteit

Bron 1, Bron 2

Bron 1, Bron 2

 

Wat is een MiFi-router en hoe werkt het?

Een MiFi-router is een draagbare hotspot die gebruikmaakt van 4G of 5G-netwerken om internettoegang te bieden. Het apparaat werkt door een mobiel signaal om te zetten in een Wi-Fi-signaal, waardoor meerdere apparaten zoals laptops, smartphones en tablets kunnen verbinden.

…5G Mifi router?

Die biedt 5G veel hogere snelheden in vergelijking met 4G. Dit betekent dat je sneller kunt downloaden, streamen en surfen zonder onderbrekingen. 5G heeft een lagere latency, wat vooral belangrijk is voor real-time toepassingen zoals videoconferenties en online gaming. De grotere capaciteit van 5G-netwerken zorgt ervoor dat meer apparaten tegelijkertijd kunnen worden aangesloten zonder prestatieverlies. Voor consumenten die veel apparaten willen verbinden of zware internetgebruikers zijn, is dit een groot voordeel.

Een 5G MiFi-router kost doorgaans tussen de €200 en €300, afhankelijk van het model en de functies. Daarnaast moet je rekening houden met de kosten van een 5G-databundel, die variëren afhankelijk van de provider en het gekozen abonnement. Dit is wel wat duurder dan een vergelijkbare 4G-bundel. Hogere snelheid en capaciteit kost geld.

Hoe snel is de internetverbinding met een 5G MiFi-router?

Indrukwekkend! Met downloadsnelheden die potentieel tienduizenden megabits per seconde bereiken. In de praktijk hangen de snelheden af van de dekking en het netwerk van de provider.

Check hier de 5G dekking in Nederland per provider

 4G MiFi-routers bieden doorgaans snelheden tot enkele honderden megabits per seconde, wat voldoende kan zijn voor de meeste dagelijkse toepassingen. Voor gebruikers die maximale snelheid en prestaties nodig hebben, biedt 5G echter een duidelijke verbetering ten opzichte van 4G.

Hoeveel apparaten kunnen er tegelijkertijd verbonden worden met een 5G MiFi-router?

Een 5G MiFi-router kan meestal tussen de 10 en 20 apparaten tegelijkertijd ondersteunen, afhankelijk van het model. Dit is vergelijkbaar met veel 4G MiFi-routers, maar de hogere capaciteit van 5G-netwerken betekent dat de prestaties minder snel zullen afnemen naarmate er meer apparaten worden aangesloten. 

Hoe veilig is een 5G MiFi-router?

Net als bij 4G MiFi-routers, bieden 5G MiFi-routers geavanceerde beveiligingsfuncties zoals WPA3-encryptie om je gegevens te beschermen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je router regelmatig wordt bijgewerkt met de nieuwste firmware om beveiligingslekken te voorkomen. De extra beveiligingslagen van 5G-netwerken helpen ook om je gegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang.

Hoe lang gaat de batterij van een 5G MiFi-router mee?

De batterijduur van een 5G MiFi-router varieert, maar de meeste modellen bieden tussen de 8 en 15 uur gebruikstijd op een volle lading. Dit is vergelijkbaar met 4G MiFi-routers. Als je van plan bent om de router intensief te gebruiken tijdens lange reizen, kan het handig zijn om een model met een langere batterijduur te kiezen of een draagbare oplader mee te nemen.

Hoe eenvoudig is het om een 5G MiFi-router te installeren en gebruiken?

Het installeren en gebruiken van een 5G MiFi-router is over het algemeen eenvoudig. Het proces is vergelijkbaar met dat van een 4G MiFi-router. Je plaatst een SIM-kaart in het apparaat, schakelt het in, en volgt de instructies op het scherm om verbinding te maken met het netwerk. De meeste routers hebben een gebruiksvriendelijke interface die het gemakkelijk maakt om instellingen aan te passen en verbonden apparaten te beheren.

5G MiFi router of toch beter een 4G MiFI router?

5G-netwerken breiden zich snel uit, maar de dekking is nog lang niet overal even goed als 4G. In stedelijke gebieden kun je meestal rekenen op uitstekende 5G-dekking, maar in afgelegen gebieden kan de 4G-dekking betrouwbaarder zijn. Check dus de dekkingskaarten van je provider voordat je een 5G MiFi-router boven een 4G mifi router kiest, vooral als je van plan bent om het apparaat in afgelegen gebieden te gebruiken.

De keuze tussen een 4G en een 5G MiFi-router hangt af van je specifieke behoeften en budget. 5G is duurder dan 4G. Als je maximale snelheid, capaciteit en de nieuwste technologie wilt, is een 5G MiFi-router de beste keuze. Voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en betaalbare oplossing, biedt een 4G MiFi-router uitstekende prestaties. Voor gegarandeerd bereik op je boot, buitengebied of vakantiebestemming, kies je voor 4G.

Terug naar blog